Algarve Tips

Algarve

De Algarve: een veelzijdige toeristische bestemming

De Algarve, de provincie in het zuiden van Portugal, beroemd vanwege de zee met ontelbare schakeringen blauw, is internationaal bekend vanwege het aangename klimaat en de rijke geschiedenis, toerisme van hoogstaande kwaliteit, vanwege de kosmopolitische instelling van de bevolking en vanwege het leven in de steden die het hele jaar door vermaak garanderen. Maar in werkelijkheid is de Algarve dit en nog veel meer. En het is allemaal zo dichtbij, klaar om ontdekt te worden.

 

De Algarve is de meest Zuidelijke provincie van Portugal. Het grenst in het noorden aan de Alentejo, in het westen en zuiden aan de Atlantische oceaan en in het oosten vormt de rivier Guadiana de grens met Spanje. Van alle regio’s die behoren tot het Portugese vasteland is de Algarve de regio die, vanwege historische en geografische redenen, zich het best heeft weten te definiëren omdat het laatste deel van het land was dat onderworpen werd aan de Moslims.

 

De oorsprong van de naam Algarve herinnert aan de Arabische bezetting: al-Garb betekent het land aan de kant waar de zon ondergaat. Met betrekking tot de geografie kunnen we drie natuurlijke subregionen identificeren die zich ook vanwege de levensstijl van de bevolking van de Algarve onderscheiden: de bergen, het ruige binnenland en de kuststreek. Verbonden door het wegenstelsel met de Via Infante D. Henrique (de A22) en de Estrada Nacional 125 als de hoofdwegen, bieden deze subregionen verschillende trajecten en mogelijke routes via welke u de Algarve kunt ontdekken.

 

Het is nog steeds gebruikelijk om de Algarve te verdelen in de Barlavento en de Sotavento. Deze scheiding vindt zijn oorsprong in de windstromen die men in deze regio kan voelen. De Barlavento behelst de zuidelijke kuststreek waar de koude noordenwind waait, terwijl de Sotavento op zijn beurt de rest van de kust tot aan de Guadiana rivier behelst. De Barlavento, het westelijke gedeelte van de Algarve, omvat de gemeenten Aljezur, Vila do Bispo, Monchique, Lagos, Portimão, Silves, Lagoa, Albufeira en een gedeelte van de gemeente Loulé. Het deel van de Algarve dat onder de Barlavento valt beslaat een oppervlak van 2782 Km2, hetgeen 56% van het hele gebied vertegenwoordigd. De Sotavento behelst het oostelijke gedeelte van de Algarve en beslaat een gebied van 2200 Km2. Het omvat de gemeenten Alcoutim, Castro Marim, Vila Real de Santo António, Tavira, Olhão, Faro, São Brás de Alportel en ook een aantal districten die onder Loulé vallen (Ameixial en Salir). Faro is de belangrijkste stad van de regio en ook de provinciehoofdstad.

 

De “serra” in het binnenland strekt zich uit over het hele noordelijke gedeelte van de regio en omvat ook de westkust. In deze subregio bevindt zich ook de Serra de Monchique, van oudsher een Portugese toeristenbestemming voor well-being en thermale baden. Vandaag de dag is het, dankzij het aanbod aan spa’s, een vooraanstaande bestemming voor vrijetijdsbesteding, ontspanning en contact met de natuur. Als u omhoog gaat naar de Serra de Monchique, in de richting van de berg Fóia, worden bergachtige landschappen onthuld die een hoogtepunt bereiken met een bezoek aan het hoogste punt van de Algarve, op bijna 1000 meter hoogte. Vanaf hier heeft u uitzicht over Cabo de São Vicente in Sagres, het meest zuidwestelijke punt van Europa. Onderweg moet u de specialiteiten van de “serra” proeven zoals vlees van de zwarte varkens, de traditionele zoetigheden met een aguardente de medronho erbij, een drankje met een hoog alcoholpercentage of melosa, een honinglikeur typisch voor de regio. Monchique verdient een bezoek maar de “serra” in de Algarve bestaat uit nog meer gemeenten zoals bijvoorbeeld Alcoutim, in de Sotavento, en Aljezur waar het binnenland en de kust elkaar ontmoeten.

 

De route door de berg- en kuststreek van de Barlavento voert door charismatische steden zoals Albufeira, Silves, Portimão, Lagos, het bijbehorende Praia da Luz en Vila do Bispo, naar Sagres en Aljezur. Dankzij de unieke bebouwing, richting de zee, concentreert het hele economische en sociale leven zich op een smalle strook kust. Winkels, cultuur, vertier, het vindt daar allemaal plaats.

 

De restaurants, met hun authentieke smaken en verse gegrilde vis of met de exquise smaken van de meer experimentele keuken, geven normaal gesproken het startsein voor een nacht die doorgaat tot de zon opgaat. De bars, clubs, trendy discotheken en casino’s zoals in Vilamoura of Praia da Rocha doen recht aan de reputatie van het nachtleven in de Algarve. Overdag kan men zich vermaken met het ontdekken van de diverse historische monumenten en plekken die vertellen over het rijke verleden van de regio. Het symbolische kasteel van Silves, het fort van Ponta da Bandeira in Lagos, het fort in Sagres en de megalithische monumenten in Vila do Bispo zijn slechts een paar voorbeelden.

 

 

Het gevarieerde culturele aanbod wordt gedurende het hele jaar door geweldige culturele ensembles gepresenteerd. Dit is het geval bij Tempo, het gemeentetheater in Portimão en het cultureel centrum in Lagos, ontmoetingsplekken voor de toneel- en de visuele kunsten. Dit culturele aanbod wordt nog eens gebundeld in Allgarve, een geïntegreerd programma voor de culturele evenementen die elk jaar tussen februari en december plaats vinden.

 

Voor de sportliefhebber biedt de Algarve onvergelijkbare mogelijkheden. De recente bouw van de Internationale Autodrome in de Algarve, tussen Portimão en Lagos, plaatste de Barlavento in het circuit van de grote competities en maakte van de regio ook voor de autosport een sportieve bestemming, zoals dat al het geval is voor golf, paardensport en wielrennen. En de stranden in de Algarve, met de serene wateren in het zuiden en ruige golfen langs de Costa Vicentina, zijn geschikt voor het beoefenen van de meest uiteenlopende watersporten zoals kanoën, windsurfen, bodyboarding en surfen. Er zijn legio veel lange zandstranden en verborgen inhammen tussen de rotsen die uitsteken over de zee. De stranden zijn zonder twijfel een goede reden om de regio te bezoeken. Nog een van de ontelbare redenen om in de auto te stappen en erop uit te gaan om de Algarve te ontdekken.

 

http://www.visitalgarve.pt/visitalgarve/vPT/
https://autodromodoalgarve.com/pt/
http://www.teatromunicipaldeportimao.pt/
https://beachcam.meo.pt/EN/
https://www.aeroportofaro.pt/en/fao/home?_ga=2.126887053.1064406306.1597745129-1946048529.1594110334