Praia da Luz

Praia da Luz: vrijetijdsbesteding voor alle leeftijden

Het strand van Luz, op zeven kilometer afstand van het hart van de gemeente, was er al lang voordat het dorp officieel bestond. Ondanks de zandvlakte bleef het maar groeien maar het is nog steeds een van de mooiste en daarom en van de meest gewilde stranden in de gemeente Lagos.

 

Het oudste verhaal over het dorp Luz, van oudsher een vissersdorp, stamt uit de Romeinse periode. Dit verhaal wordt verteld bij de archeologische opgraving, gelegen bij de Avenida dos Pescadores, met ruïnes van wat eens een Romeins complex was inclusief een zwemgedeelte, karakteristieke mozaïeken en ook nog zoutwaterreservoirs met vissen. Het fort uit de 18e eeuw bovenop het klif met een uniek uitzicht over zee is nu een restaurant. De inrichting, die niet misstaat in de ruimte waarin deze zich bevind, en de borden, typisch voor de regio, doen de geschiedenis van deze ruimte herleven. De kerk van Luz de Lagos, in het hart van het dorp waar het de naam aan te danken heeft, is het resultaat van de restauratie die het heeft ondergaan dankzij bijdrage van de lokale bewoners, na de aardbeving in 1755.

 

Vanaf zee is het mogelijk om de typische rotsen die het strand van Luz omsluiten, te identificeren. Precies vanwege de typische kenmerken is één van deze rotsen beroemd: de Rocha Negra is een rotsachtige formatie van vulkanisch materiaal temidden van andere rotsen die bestaan uit kalk en daarom springt de donkere kleur er echt uit.

 

Praktisch het hele jaar bieden kleine ondernemers uit Portugal en het buitenland die neergestreken zijn op Praia da Luz, de mogelijkheid om watersporten te beoefenen, zoals windsurfen en jetskiën. Op een bepaald moment wordt het strand, dat het hele dorp beslaat, verdeeld in tweeën, alsof het met opzet is gedaan om degeen die houden van het zand en diegenen die zich verspreiden over het klif en van de zee een waar natuurzwembad maken, te behagen. De grote, geplaveide boulevard die langs de gehele lengte van het strand loop vult zich met kooplieden die, vanuit kleine winkeltjes of stalletjes, een aantal artikelen verkopen die onmisbaar zijn voor een ontspannen tijd in de zon en zee. Zonnebrand, baddoeken, hoeden, armbanden, bikini's en surf- of duikuitrusting zijn een paar van de artikelen die de zomergasten van Luz graag kopen. Maar de middenstand van dit sympathieke dorp kent een snelle ontwikkeling. Ze doen hun uiterste best en zijn erg internationaal geworden om tegemoet te komen aan de toeristen en de vele buitenlanders die komen om te blijven, terwijl ze doorgaan met de traditionele producten te promoten. Samen met de service staat bijna alles in dienst van het toerisme.

 

‘s Avonds verandert Luz en de vriendelijkheid en familiaire sfeer maakt plaats voor het nachtleven. Op de terrassen en in de bars wisselen de toeristen en plaatselijke bewoners in alle vriendelijkheid ijsjes en koude drankjes in voor kleurrijke cocktails en lekkere drankjes. In de discotheken lonkt de nacht tot in de vroege uurtjes. Geen probleem, morgen is er nog een dag en Praia da Luz heeft duizend en enkele manieren om uit te rusten.